może o wszystkim, ale też o niczym

przeróżne rózności

Wpisy

  • sobota, 23 marca 2013
  • piątek, 22 marca 2013
  • środa, 20 marca 2013
    • wędlina z rajtki :)

      Obecnie jestem na etapie przygotowywania schabu z pończochy :)

      Przepis ów znalazłam na kulinarnym blogu "KUCHNIA NA WZGÓRZU" i pozwolę sobie go zaprezentować :

      * 1 kg schabu wieprzowego

      * 0,5 szklanki cukru

      * 0,5 szklanki soli

      * 2 łyżki suszonego majeranku

      * 1 Główka czosnku1/2 łyżki czerwonej, wędzonej papryki

      * 1 pończocha - świeża :))

      Mięso umyć i osuszyć, obtoczyć dokładnie w cukrze. Włożyć do lodówki na 24 h. - w misce najlepiej, bo puszcza sok. Po 24 h.umyć z cukru, wysuszyć i obtoczyć w soli i znowu do lodówy na 24 h. Następnego dnia powtórzyć mycie i suszenie  - wetrzeć majeranek, paprykę i czosnek posiekany i ponownie  do lodówki na jedną dobę. Kolejnego dnia, przełożyć całość do pończochy i powiesić w przewiewnym i ciepłym miejscu ( w kuchni na w. - autorka wiesza koło kuchenki na suszarce do naczyń , ja jeszcze nie wiem gdzie powieszę ). Zostawić schabik na 4 doby. Po tym czasie ponoć można go wyjąć z pończochy i kroić w cienkie plastry - wygląda jak te szynki  schwarzwaldzkie czy też parmeńskie. 

      Jestem na etapie - "w soli" i ciekawam szalenie co z tego wyniknie.

      Oryginalny przepis i zdjęcia na tej stronie:

      http://kuchnianawzgorzu.pl/

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „wędlina z rajtki :)”
      Tagi:
      Autor(ka):
      imbirella
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 21:02

Kalendarz

Luty 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Wyszukiwarka

Kategorie

Autorzy

Kanał informacyjny